Kiwi przez wielu uznawane jest za naturalny zastrzyk witaminowy, ale dopiero teraz badacze potwierdzają dobroczynny wpływ tego owocu na nasze zdrowie i samopoczucie. W dniach 12-16 listopada 2011 roku, w Orlando odbył się zjazd Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA – American Heart Association).

Kiwi w walce z nadciśnieniem.

Na konferencji  AHA, zaprezentowano wyniki wstępnych badań prowadzonych przez norweskich naukowców, które dotyczyły redukcji wysokiego ciśnienia skurczowego krwi. Naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo przeprowadzili analizę wpływu owoców kiwi na ciśnienie skurczowe krwi. Próbie poddano 118 osób w średnim wieku wynoszącym około 55 lat. Badanie polegało na wprowadzeniu trzech owoców kiwi do diety części osób, pozostali spożywali jedno jabłko dziennie. W wyniku 24 godzinnego monitoringu zaobserwowano, że ciśnienie skurczowe u osób spożywających trzy kiwi dziennie uległo średnio obniżeniu o 3,6mmHg i wynosiło mniej niż u osób spożywających jabłko.

Jedząc jedno kiwi dziennie zyskujesz:

  • dużą dawkę witaminy C ( około 80 mg w 100g owocu)
  • porcję witaminy A
  • porcję witaminy E
  • potas, wapno, żelazo oraz kwas foliowy

uwaga: owoce kiwi nie są wskazane w diecie osób uczulonych na papaję oraz ananasy