Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie spożywania soli kuchennej przez osoby dorosłe do maksymalnie 5 g soli na dobę, czyli około 2 g sodu na dobę. Potas występuje w produktach świeżych lub niskoprzetworzonych, im wyższy stopień przetworzenia produktu np. gotowe dania, mrożone pizze, zapiekanki, pierogi ale także żywność w słoikach, zupki do przygotowania w kilka minut tym większe prawdopodobieństwo, iż zawierają one nadmiar sodu ze względu na jego właściwości konserwujące oraz poprawiające smak dań. Osoby z nadciśnieniem wprowadzając dietę bogatą w potas, mają dużą szansę na poprawę samopoczucia i obniżenie ciśnienia krwi. Potas pomaga oczyszczać organizm z nadmiaru sodu, ponieważ zwiększa on wydalanie tego pierwiastka przez nerki a także wpływa na rozkurczanie się naczyń krwionośnych.

 Potas najczęściej występuje w:

  • w warzywach strączkowych np. fasola, ziemniakach, batatach, kapuście, sałacie, szpinaku, pomidorach oraz w przetworach z pomidorów.
  • w owocach takich jak ; melony, arbuzy, banany, jabłka, awokado, morele, śliwki oraz w sokach owocowych
  • w produktach mlecznych ( z wyjątkiem serów); w jogurtach, mleku i innych produktach niskotłuszczowych.
  • w suszonych owocach takich jak; rodzynki, figi, daktyle a także w orzechach włoskich, ziemnych i innych orzechach.
  • w rybach; tuńczyk, dorsz, pstrąg, sardynki.
  • w czerwonym i białym mięsie.
  • w świeżych i suszonych przyprawach np. koper.
  • w świeżych i suszonych grzybach.